A víz az egyik legfontosabb lételemünk! Minden jog fenntartva! Alle Rechte vorbehalten! All rights reserved!
A méz, a virágpor, a propolisz, a fahéj és a fokhagyma népszerűsége egyre nő!

Keresés a honlaponBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

HÍREK
A 450.000. látogatóm tiszteletére
- 2017.11.07.

Vörösmarty Mihály

Szózat

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az...

továbbNem porzik!
- 2012.05.22.


A humuszban gazdag, vízzel kellőképpen ellátott talaj nem porzik!

továbbÉlelmiszer és ivóvíz
- 2012.04.12.


Földünk lakosaiból legalább egy milliárd ember éhezik, közel 1,5 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, miközben a Föld termékeinek 80 %-át, a lakosság 20 %-a élvezi...

Német-, osztrák kórházakban, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában "kezelték" a vizet, (fizikai- és kémiai szűrés, Edelstahl vezetékek, és tartályok alkalmazása), mely eljárásokat követően ugrásszerűen növekedett az egészséges emberek száma. A betegágyakon fekvők sokkal gyorsabban gyógyultak...

továbbÁrvíz- és aszálykár
- 2010.06.04.


Általában tavasszal-, vagy zöldáradáskor az árvíz- belvíz kártétele folytán szinte elúszik-, majd nyár közepén és végén kiszárad Magyarország!

Megoldási javaslat: baloldali menüsor: a VJ-XI. sz, a VJ-VII. sz. víztározók, továbbá a Balaton, Velencei tó...

továbbSzékely Himnusz
- 2013.07.20.

Csanády György (1895-1952) 1921-ben írta a költeményt, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt, Erdélyt Istenem!
Csanády György

továbbArany János
- 2007.06.19.


Bolond Istók - (1873)
második ének 7. versszak

"És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
No hát, no! Így kiált; én Uram Isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten?"

továbbPerspektíva?
- 2012.07.25.


Kínai közmondás:

Kövess egy kutyát; a szemétdombra jutsz,
kövess egy tigrist; a dzsungel ura leszel...

tovább


Tisztelt Olvasó!

„Isten patikája” mondták őseink a dióról, (Juglans regia), utalva arra, hogy az anyatermészet milyen csodálatos gyógyító és tápláló hatású gyümölccsel lepte meg az embert. A dió rendszeres fogyasztása, legalább 72 féle betegség lekűzdésében segít. A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó. A gyümölcs maga parazitaölő, féregölő, vértisztító, emésztő szervek munkáját serkentő hatású. Újabban napvilágot látott tanulmányok szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Leveleiből készült főzetét régen fejtetű ellen használták. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít!

Walnuss - (Gottes Apotheke! S.: unten)

Ma már biztosan tudjuk, hogy a dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja. A dió, a mogyoró, a mandula olyan kiváló étrendi hatású, ízletes emberi táplálékok, melyek több kedvező élettani hatású zsírt tartalmaznak, (Omega-3). A dió, mogyoró, mandula, földimogyoró fogyasztásával az emberi szervezetben csökkenteni lehet, a nem kívánatos triglicerid szintet, miközben jelentősen növekszik az előnyös hatású koleszterinek aránya. A szívbetegségek kivédésére, ill. megelőzésére ez utóbbi állapot igen kedvezően hat. A szelídgesztenye és a pekándió ellagic savat is tartalmaz. Élettani kísérletekkel egyértelműen bebizonyították már, hogy az ellagic sav jelenléte az emberi szervezetben egy olyan kívánatos folyamatot indít be, melynek során a ráksejtek önmagukat pusztítják el! A diófélék tartalmazzák a rák-, ill. a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan se
gítő antioxidánsokat és az E- vitamint is.

Hazánkban cca. 6,5 ezer ha dióültetvény van. Az éves termésünk mintegy 8-10.000 tonna dióbél. A nálunk és Erdélyországunkban tenyésző dió jóval korábban érik be, mint a többi EU-tagországban termelt dió.

Idézet a Gourmandnetről:

"Csontba zárt egészség:

A diófa Perzsiából származik, melynek közel 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta dicső nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt. Még mások szerint azért kapta királyi titulusát, mert a diófa koronája hatalmas. Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal hazánkba. Azóta sikere töretlen és számos jótékony hatása van a szervezetünkre.
Mi található egy dióban? (Ezek 94 %-át teszik ki a teljes diósúlynak)
Víz (4 százalék teljes meghámozott diósúly)
Zsír (komponált hét különböző zsírsav, köztük a lényeges zsírsavak, linoleic sav (la) és alpha-linolenic sav (ALA), egy omega-3 zsírsav)
Fehérje (18 különböző aminosavból áll)
Szénhidrát (három különböző fajta cukorból állt)
Élelmi rost
Ásványi anyagok (1 %-a a teljes diósúlynak)
Kálcium
Vas
Magnézium
Foszfor
Kálium
Nátrium
Cink
Réz
Mangán
Szelén
Vitaminok (0.3 %-a a teljes diósúlynak)
C vitamin
Thiamin
Ribofavin
Niacin
Pantothenic savanyú
Vitamin B6
Folsav
Vitamin A
Vitamin E (alpha-tocopherol)
Vitamin E (delta-tocopherol)
Vitamin E (gamma-tocopherol)
Vitamin K
Jótékony hatása:
Mint láthatjuk számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz a dió. Érdemes hát megismerkedni egészségügyi hatásaival is. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél.
Olyan nők, akik egy héten keresztül megettek több mint 1 unciás adag diót, 27 %-al csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem esznek diót. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén ezek lemosásra, borogatására, gyulladásgátlásra használják, aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.

A dió származása:

A diófa Kínában, Közép-Ázsiában és Közép-Európában őshonos növény. A honfoglaló magyarság vándorlásai során már ismerte és itt, a Kárpát-medencében régi ismerősként üdvözölte, fogyasztotta termését. Mára a legnagyobb mennyiségben az Egyesült Államokban, Törökországban, Kínában és Olaszországban termesztik.

Ínségesebb időkben levelét, a dohány leveleihez hasonlóan szivar, illetve pipadohány készítésére is használták. A fa törzse köztudottan egyik legnemesebb nyersanyaga bútoroknak, műtárgyaknak, furnéroknak.

Fajtái:

Legismertebb hazai fajtái, (tájfajták!), helységnevekhez kapcsolódnak, így ezek az alsószentiváni, milotai, tiszacsécsi, tóti dió. A héj vastagsága szerint is megkülönböztethetjük az egyes fajokat, így a papír, és vastag héjút.

Energitartalom:
654 kcal, 2747 kJ/100 gramm

Vitaminok, ásványok:
A dió igazi beltartalmi különlegessége és értéke az úgynevezett Omega 3 zsírsav, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de önálló előállítására nem képes.

Élettani hatások:
A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó. A gyümölcs maga parazitaölő, féregölő, vértisztító, emésztő szervek munkáját serkentő hatású. Újabban napvilágot látott tanulmányok szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Leveleiből készült főzetét régen fejtetű ellen használták. Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít…

Walnuss - Juglans regia
Allgemeines

Woher die Walnuss ursprünglich stammt, ist nicht genau zu ermitteln. Bewiesen ist durch archäologische Funde nur, dass sie bereits seit mehreren tausend Jahren in Europa und Asien verbreitet ist. Im alten Rom galt sie als Fruchtbarkeitssymbol. Ein Walnussbaum gedeiht nur in mildem Klima,dort, wo auch Wein gut wächst. Dann kann ein gesunder 50jähriger Baum schon schon einmal 100 kg Nüsse Ertrag bringen. Wobei die Walnuss eigentlich ein Steinobst ist, so wie Aprikose und Pfirsich. Die Nuss selbst, wie wir sie konsumieren, ist eigentlich der Stein der Frucht. Nach der Ernte, im ungetrockneten Zustand, umgibt sie noch eine weiche, bittere Haut. Da frische Walnüsse jedoch feucht sind und schnell schimmeln können, werden sie vor dem Verkauf normalerweise getrocknet.
Walnüsse haben einen hohen Nährwert, denn 100 g Nusskerne enthalten 670 kcal. Das liegt mit an ihrem Fettgehalt von 63 bis 64 Prozent, natürlich ungesättigter Fettsäuren. Auffallend ist auch ihr sehr hoher Vitamin-B6-Gehalt. Weitere enthaltene Vitamine, jedoch in geringer Konzentration, sind A, E und C. An Mineralien liefert die Walnuss Kalium, Eisen und Fluor. Hinzu kommen noch die Spurenelemente Zink, Mangan und Kupfer."

Bővebben:
A 7 államhatáron átívelő gazdasági vállalkozások:
_elelm_u0i5
Jó megoldások pénzügyi gondjaink rendezésére
o=a vj vii sz és a vj xi sz viztarozó wo9z
Budapest Fővárosnak és térségének intenzív fejlesztései:
fejlesztesei_9qVn
Debrecen Város és térségének fejlesztései:
fejleszte_mgBE
Sárbogárd és a Dél-Dunántúl intenzív fejlesztései:
a=ausztriaingatlan&o=sarbogard__es_a_del_dunantul_fejlesztesei
Nyíregyháza Város és térségének fejlesztései:
fejlesztesei_a08y
Pécs Város és térségének intenzív fejlesztései:
fejlesztesei_LLP8
Hódmezővásárhely nagyváros lesz:
a=ausztriaingatlan&o=hodmezovasarhely_nagyvarossa_lesz____1DEY
Kiskunfélegyháza és térsége intenzív fejlesztései:
kiskunfelegyhaza
Püspökladány és környékének intenzív fejlesztései:
a=ausztriaingatlan&o=puspokladany_es_tersege_intenziv_fejlesztese
Körmend Város és térségének intenzív fejlesztései:
a=ausztriaingatlan&o=kormend_varos_intenziv:fejlesztése____BXyK
Budapest porszennyezésének aktív csökkentése:
porszennyezese_2009_sqvS
Foci:
a=ausztriaingatlan&o=romania_magyarorszag_3:0_5bH5
A világhírű Manuka méz:
o=a_vilaghiru_manuka_mez____B5R2

E-mail:vargajan419@gmail.com


Akácmézes dió...

Olasz Nocino diólikör

Ha kihalnának a méhek...Minden harmadik falat ételünk a beporzástól függ...

Bejgli...

Tihanyban így kínálják a magyar portékákat...

Méz és a fahéj... nem várt fogyás következett be!

I. o. dióbél

Diós- és mákosbejgli...

Arányosság - kellemesség, amely úgy vonzza a férfiakat, mint...

Mély pihentető alvás

Osztrák biomézféleségek...

Bejgli

Diós bejgli...

Diós bejgli...

A diófa bútor erezete

Szép ajándék: Isten patikájából...

Dióbél a piacon

0,5 kg-os mézesdió

Isten patikája-így is nevezik, mert legalább 72 féle betegség lekűzdésében segít...

Diófa

Gyönyörű diók...

Walnoo

Mézes diólikör...

Gyönyörű darabok...

Akácmézes dió

Francia diólikör

Diós pogácsa

Virgámézes dió

Éretten lehull a fáról...

Reggeliző asztalunk...

Méz, víz, oxigén, lovak és szerelem...

Méz és virágpor = életerő és kitartás...

Osztrák biomézféleségek...

Osztrák bio-akácméz

Pozitív gondolatok, életkedv, erő-egészség, szívósság...

Tudja mi a jó!

A diófa butorok utólérhetetlenek...

Dió

A világhírű német diós szalámi...


Naponta 1 ek. méz + 1 ek. virágpor + 2 citrom leve egy embernek. A sav-bázis egyensúly is fontos!