A víz az egyik legfontosabb lételemünk! Minden jog fenntartva! Alle Rechte vorbehalten! All rights reserved!
A méz, a virágpor, a propolisz, a fahéj és a fokhagyma népszerűsége egyre nő!

Keresés a honlaponBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

HÍREK
A 450.000. látogatóm tiszteletére
- 2017.11.07.

Vörösmarty Mihály

Szózat

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az...

továbbNem porzik!
- 2012.05.22.


A humuszban gazdag, vízzel kellőképpen ellátott talaj nem porzik!

továbbÉlelmiszer és ivóvíz
- 2012.04.12.


Földünk lakosaiból legalább egy milliárd ember éhezik, közel 1,5 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, miközben a Föld termékeinek 80 %-át, a lakosság 20 %-a élvezi...

Német-, osztrák kórházakban, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában "kezelték" a vizet, (fizikai- és kémiai szűrés, Edelstahl vezetékek, és tartályok alkalmazása), mely eljárásokat követően ugrásszerűen növekedett az egészséges emberek száma. A betegágyakon fekvők sokkal gyorsabban gyógyultak...

továbbÁrvíz- és aszálykár
- 2010.06.04.


Általában tavasszal-, vagy zöldáradáskor az árvíz- belvíz kártétele folytán szinte elúszik-, majd nyár közepén és végén kiszárad Magyarország!

Megoldási javaslat: baloldali menüsor: a VJ-XI. sz, a VJ-VII. sz. víztározók, továbbá a Balaton, Velencei tó...

továbbSzékely Himnusz
- 2013.07.20.

Csanády György (1895-1952) 1921-ben írta a költeményt, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt, Erdélyt Istenem!
Csanády György

továbbArany János
- 2007.06.19.


Bolond Istók - (1873)
második ének 7. versszak

"És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
No hát, no! Így kiált; én Uram Isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten?"

továbbPerspektíva?
- 2012.07.25.


Kínai közmondás:

Kövess egy kutyát; a szemétdombra jutsz,
kövess egy tigrist; a dzsungel ura leszel...

tovább


Tisztelt Olvasó!

A kígyóméreg ellenszérumának feltalálójára emlékezve

Ritkán kap az emberiség egy olyan áldást Istentől, mint Dr. Vital Brazilt, aki egész életét arra áldozta, hogy megmentse embertársait a kígyómarás halálos következményeitől. Sikeres kutatóorvosként Ő fedezte fel a kígyómarás ellenszérumát! Felfedezése előtt Brazíliában, évente mintegy 5 - 6 millió ember halt meg kígyómarásban.

Már kisgyermekként „jó viszonyba” került a kígyókkal, mivel őt nem marták meg a jászol alá, ill. a tyúkólba befészkelt kobrák. Valamilyen megmagyarázhatatlan csoda folytán, még akkor sem támadtak rá, amikor a kisgyerek egy bottal kitessékelte fészkükből a portájukra betolakodó mérgeskígyókat.

Amikor a gyermek cseperedni kezdett, egyre többet olvasott. Elszörnyedve értesült arról, hogy kígyómarás által Brazíliában évente 5 - 6 millió ember hal meg. Elhatározta, hogy orvos lesz és felnőttként a végére fog járni ennek a szörnyűséges csapásnak… Szegény sorban élő szülők gyermekeként hihetetlen nehéz körülmények között élt. A tanulás mellett, gyerekként is dolgozott. A napi megélhetéshez, a tanuláshoz és a ruházkodáshoz így tudta előteremteni a pénzt. Már gyermekként, később serdülő ifjúként is tanított!

Szerény tanítói fizetéséből, kezdte meg, a régen dédelgetett álmai megvalósítását. Előbb mérgeskígyókat kezdett vásárolni a saját gyűjteményébe. Az ütött-kopott iskola udvarában, - ahol akkortájt tanított-, volt egy rozzant tyúkól. Abba kvártélyozta be a befogott, ill. általa vásárolt mérgeskígyókat.

Ennek folytán rengeteg ellenséget szerzett magának, elsősorban a szomszédok köréből, akiknek semmiképpen sem tetszett az, hogy egy garmada mérgeskígyó él a szomszédságukban… Mi több, ebből eredően még a tanítói állását is elveszítette, mivel a szülők annyira féltették csemetéiket, hogy egyszerűen nem voltak hajlandók a hóbortos kígyógyűjtögető tanítóhoz járatni gyermekeiket.

Dr. Vital Brazil előbb úgy gondolta; az lenne az első és legfontosabb lépés, ha megtanítaná az embereket arra, hogy nem kell olyan eszeveszetten félniük a mérgeskígyóktól. Ő maga jó példával járt elől és számos hajmeresztő bemutatón demonstrálta, hogyan kell kezelni a 2-4 méter hosszúságú, karvastagságú, galléros, vagy pápaszemes királykobrákat és csörgőkígyókat. Ám ez a vállalkozása is csődöt mondott. Mi több, még ellenségeinek a számát is sikerült alaposan megnövelnie.

Csakhogy Vital Brazilt nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladta volna a dolgokat. Már fiatal orvosként, szenvedélyes szavakkal ecsetelte és táblázatok tömegével bizonyította, hogy mely területrészeken, ill. ültetvényeken él a legtöbb mérgeskígyó. Egyértelműen rávilágított arra is, hogy a gyerekekre nézve, hol vannak a kiemelten veszélyes helyek.

Évtizedeken át vesződött! Alig hallgattak rá. Eltökéltségében fejébe vette; ki fog kísérletezni egy olyan kígyóméreg ellenszérumot, mellyel a megmart embert beoltva, az esélyt kap az életben maradásra.

Talán azt sem kell mondjam, hogy a legtöbben őrültnek hitték-, ill. így is tituláltak a fiatal orvost. Kőkemény harcot vívott a városi elöljáróságokkal azért, mert szerinte azoknak kellett volna tenniük valamit, a szörnyűséges- és a váratlan családi tragédiák tömegét előidéző kígyómarások ellen.

Egyszer aztán nagy nehézségek árán, mégis megszavazták részére az anyagi támogatást is.
A lakott területtől tisztes távolságra, felállíthatott egy szegényes laboratóriumot. Ott végre hatósági engedéllyel, háborítatlanul helyezhette el mérgeskígyó gyűjteményét. Arra már korábban rájött, hogy némi kis víz és hűsölő kell csupán a kígyóknak, s azok akár egy évig is jól el vannak anélkül, hogy akár egy falatot ennének! Ez a felfedezés még jól is jött, a folyton takarékoskodásra kényszerült tudóspalántának.

Már a százat is meghaladta az általa begyűjtött és összevásárolt mérgeskígyó fajok száma. Egy megszállott kutatóorvos mohóságával vetette bele magát, a mindenki által megvetett, ócsárolt, kilátástalannak és roppant veszélyesnek kikiáltott vállalkozásba.

Dr. Vital Brazil úgy gondolta, hogy lovak vérébe, - erősen felhígítva -, kígyómérget fog befecskendezni, majd a ló által termelt ellenanyagot a ló véréből fogja kinyerni.

A királykobra mérgének 1 % - át, desztillált vízzel vegyítve adta be az első két lónak. Azok pár percen belül erősen izzadni kezdtek, habzott a hátuk, a nyakuk, a tomporuk, majd néhány órán belül, szörnyű fájdalmak, izomrángások közepette elpusztultak!


Keserves csalódásokkal teli napok-, ill. hónapok következtek!

A kutatóorvos még tovább csökkentette a lovakba oltott kígyóméreg koncentrációját, míg végül, - újabb fájdalmas lópusztulásokat követően-, egyszer csak az egyik ló túlélte az oltást.

Az a ló is rosszul lett ugyan, ám a súlyos tünetei mintegy hat órán belül csökkentek, majd a harmadik-negyedik napra teljesen megszűnt a ló izomrángása és általános gyengesége.
Akkor Dr. Vital Brazil tíz liter vért vett le a lóból és centrifugálással leválasztotta a vérsavót, mely az általa remélt szérumot tartalmazta. Az évtizedek óta várt sikerélménnyel a tarsolyában, nagy-nagy örömmel látott neki az újabb kísérleteknek.

Az általa már kikísérletezett töménységű királykobra-kígyóméreggel beoltott egy újabb lovat, majd pár perccel később beoltotta az állatot a másik ló véréből kinyert ellenszérummal. Nagy volt az öröm és az ujjongás, mivel a kísérleti ló nagyobb megrázkódtatások nélkül túlélte a megpróbáltatásokat.

Ekkor a kutatóorvos egy csörgőkígyó felhígított mérgével is beoltott egy újabb lovat, majd annak is beadta a kobra-ellenszérumot.

Ám alig fél órán belül, a kísérleti állat, szörnyű szenvedések közepette kimúlt!

Dr. Vital Brazil ebből arra következtetett, hogy a csörgőkígyó mérgének hatásmechanizmusa egészen más, mint a királykobráénak…

Mint később kiderült, az időközben már rendkívül híressé vált nagy kutatóorvosnak ebben is igaza volt! Sőt arra is fény derült, hogy nem csupán ennek a két kígyófajnak különbözött a méreganyag összetétele, hanem szinte valamennyi mérgeskígyó fajé is.

Újabb lázas munka vette kezdetét, melynek során dr. Vital Brazil és az ő lelkes kis csapata egyre sikeresebb lett. Nap, mint nap, egyre több és több kórházat láttak el a kígyómarás ellenszérumával. Később már az ültetvények munkavezetőit is kiképezték, akik a kígyómarás színhelyén adták be az ellenszérumot, a halálra vált embereknek.

A kígyómarást követően, gyorsan beoltott embermilliók életét sikerült így megmentenie!

Ezzel párhuzamosan végre megszűnt a brazil kutatóorvos- és az általa vezetett laboratórium nélkülözése is. A hazai- és a külföldi gyógyintézményektől igen jelentős megrendeléseket kapott.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felhívása alapján, az illetékes államvezetés kitűnő figyelmessége és rendelkezése szerint, minden körzeti rendelőintézetben és nagyobb kórházban, valamennyi honos mérgeskígyó ellenszérumát kötelező raktáron tartani!

Epilógus:
Amikor egyik megyénkben, egy felelőtlenül őrzött-, vagy szabadon engedett csörgőkígyó megmart egy embert, nagyon sajnálatos módon derült ki az, hogy hazánkban nem volt csörgőkígyó ellenszérum!
Az ellenszérumot lóhalálában; Ausztriából kellett kölcsönvennünk

Hazánkban szerencsére már csak a Parlagi vipera (Vipera ursinii) él szabadon és úgy mondják, hogy elvétve előfordul a Keresztes vipera (Vipera berus).

Vagy mégsem?

Az utóbbi években egyre több kellemetlen hír szól arról, hogy Magyarországon is felütötte a fejét az un. „kígyóőrület”.
A nagyvárosokban élő emberek némelyike, előszeretettel tart mérgeskígyókat a lakásában. Ezek az illetők, a környezetükben, így próbálnak feltűnést, hírnevet, ill. kétes tekintélyt szerezni maguknak. Nagy mellénnyel mutogatják ismerőseiknek a szűkös üvegkalitkába kényszerített, szerencsétlen sorsú állatot, mely állandó stresszes állapotában, - a számára szokatlan, sivár üvegkalitkában-, szinte idegbetegen-, de legalábbis félőrülten tengeti napjait.

Szívesen kitörne, menekülne, megszökne onnan. Az is hírlik, hogy a csúszó-mászó állataikat megunó emberek némelyike felelőtlenül, - sajnos gyakran a lakóházak ablakán át-, szabadon engedi az addig fogságban tartott mérgeskígyót.

Néhány éve, (2008-ban), Budapest XI. kerületében, az egyik lakótömb pincéjében, - a gyanútlanul ott élő lakók-, egy teljes viperacsaládot, kicsinyeket és felnőtt egyedeket találtak.

Egyébként az is szárnyra kapott, vagyis azt híresztelik; …a kígyófajok rejtőző életmódot élnek, mivel nagyon félnek az embertől!

Tehát ezek az élőlények elvileg menekülnének az ember közeléből. Legtöbbször akkor marják meg az embereket, ha akár véletlenül is rájuk-, a fészkükre-, ill. a kicsinyeikre taposunk, vagy akkor ha szorult helyzetbe kerülnek.

Napjainkban az egymilliárd feletti lakost számláló Indiában cca. 50 féle mérgeskígyó faj él. Az éves kígyómarások száma: cca. 200.000, ebből az elhalálozások száma: mintegy 50.000 fő.


Dr. Vital Brazil egy nagy-nagy ajándék volt Istentől - az emberiségnek...

Méregfogai életveszélyesek...

Mozdulatlanul-, rejtőszíneivel a környezetébe beleolvadva pihen...

Ez a gyönyörű, dekoratív állat nem csupán szép, hanem hasznos is, mert elkapdossa a kertünkbe betolakodó csúszó-mászókat, majd jó ízűen befalatozza azokat...

dr.Vital Brazil a kígyóméreg ellenszérumának feltalálója 1865-1950

Ez az élőlény nem emberbarát...

A kígyófészek környékén nagyon veszélyesek...

Békén kell hagyni, akkor talán van esélyünk...

Kórkép: kígyómarás egy gyereklábon...

Királykobra!

Órákon át mozdulatlanul képes figyelni...

A fenevad...

Kígyónász...

Sajnos a lábát marta meg...

A tömény veszedelem...

Amikor a férfi, a megmart asszonyához hajolt, az Ő arcába is belemart a kígyó.

Kígyómarás ellen! Védi a lábat, a bokakörnyéket...

Víztározó közúti aluljáróval...

Öntözéses gazdálkodás: biztos a termés...

Hollandia alig fele akkora termőterületről, mint a mienk évente +56 milliárd € agrárexportbevételre tesz szert. Ezen túl eltartja a 16,8 milliós lakosságát.

Napraforgó...

Az egész évben öntözhető házikertekből évente 8-10 millió Ft bevétel realizálható...

Házikertjeinket, termőtalajainkat, vízkészleteinket így is lehet(ne) gondozni...

188 szobás német luxushajó a Mohácsi Kikötőben

Öntözéses gazdálkodás: biztos a termés...

Az egészséges táplálékok egyike...

A tavaszi serkentő öntözés nélkülözhetetlen!

A csapadékvíz megmentése és annak intenzív hasznosítása - az ember egészségének egyik fontos pillére kellene legyen! Úgy, mint tőlünk nyugatabbra...


Naponta 1 ek. méz + 1 ek. virágpor + 2 citrom leve egy embernek. A sav-bázis egyensúly is fontos!