A víz az egyik legfontosabb lételemünk! Minden jog fenntartva! Alle Rechte vorbehalten! All rights reserved!
A méz, a virágpor, a propolisz, a fahéj és a fokhagyma népszerűsége egyre nő!

Keresés a honlaponBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

HÍREK
A 440.000. látogatóm tiszteletére
- 2017.11.07.

Vörösmarty Mihály

Szózat

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az...

továbbNem porzik!
- 2012.05.22.


A humuszban gazdag, vízzel kellőképpen ellátott talaj nem porzik!

továbbÉlelmiszer és ivóvíz
- 2012.04.12.


Földünk lakosaiból legalább egy milliárd ember éhezik, közel 1,5 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, miközben a Föld termékeinek 80 %-át, a lakosság 20 %-a élvezi...

Német-, osztrák kórházakban, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában "kezelték" a vizet, (fizikai- és kémiai szűrés, Edelstahl vezetékek, és tartályok alkalmazása), mely eljárásokat követően ugrásszerűen növekedett az egészséges emberek száma. A betegágyakon fekvők sokkal gyorsabban gyógyultak...

továbbÁrvíz- és aszálykár
- 2010.06.04.


Általában tavasszal-, vagy zöldáradáskor az árvíz- belvíz kártétele folytán szinte elúszik-, majd nyár közepén és végén kiszárad Magyarország!

Megoldási javaslat: baloldali menüsor: a VJ-XI. sz, a VJ-VII. sz. víztározók, továbbá a Balaton, Velencei tó...

továbbSzékely Himnusz
- 2013.07.20.

Csanády György (1895-1952) 1921-ben írta a költeményt, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt, Erdélyt Istenem!
Csanády György

továbbArany János
- 2007.06.19.


Bolond Istók - (1873)
második ének 7. versszak

"És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
No hát, no! Így kiált; én Uram Isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten?"

továbbPerspektíva?
- 2012.07.25.


Kínai közmondás:

Kövess egy kutyát; a szemétdombra jutsz,
kövess egy tigrist; a dzsungel ura leszel...

tovább


Mottó: a jót soha nem késő elkezdeni!

A vad Nemzeti Kincs! Óvjuk és gyarapítsuk.

Nagy aranytartalékunk rejlik a vadőröknek, a sportvadászoknak, erdőőröknek, mezőőröknek a sokkal jobb anyagi megbecsülésében. Mielőbb teremtsük meg annak a feltételeit, hogy ez az élethivatás apáról-fiúra szálljon. Ennek a legsarkalatosabb két pontja: (1)minőségi szolgálati lakás és
(2)jó megélhetést biztosító havi jövedelem.

"A Földművelésügyi Minisztérium, az Országos Vadgazdálkodási Adattár staisztikai bázisára alapozva kidolgozta és rendeletben hirdette ki a vadgazdálkodási tájegységek határait. Szám szerint 52 tájegységet, melyek fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel összefüggő feladatait tájegységi fővadászok látják el. A tájegységi fővadászok legfontosabb célja, hogy a magyar vadgazdálkodás szakmai szintjén emeljenek, egy hatékony szaktanácsadási és szakirányítási rendszeren keresztül."

Tisztelt Olvasó!

A.
A vadászat elsősorban arról kell szóljon, hogy a vadásztársaság tagjai és a vendégvadászok, - vadászat közben-, kellemes élményekkel gazdagodjanak, jól szórakozzanak, barátkozhassanak, jól érezzék magukat.
B.
A vad élőhelyét úgy kell biztosítani, hogy az a természetvédelemmel és az agrárgazdálkodással is összhangban legyen.
C.
A vadállományt nagyon meg kell becsülni, azt racionálisan gyarapítani kell. Ennek előfeltétele a kitűnő vadföld gazdálkodás, (racionálisan öntözött vadföldek, stb.), a vad etetése, itatása, sózása, védelme.
D.
A hivatásos- és sportvadászokat anyagilag meg kell becsülni. Érdekeltté kell tenni őket abban, hogy az A-C pontokban foglaltak minél jobban működjenek.
E.
2015. 12. 29-én azt kérték tőlem, hogy írjam le a korrekt fácánnevelésnek, visszavadításnak, levadászhatóságnak a menetét.
Csakhogy ez messze nem ilyen könnyű fajsúlyú tudomány ám! Belenyúlni a természet rendjébe? Betenni-, majd kivenni onnan valamit? (Ennyi erővel, - a sokkal kevésbé bonyolult-, autószerelőtől is kérhetnénk azt, hogy írja le nekünk a generáljavítás menetét. Avagy kérhetnénk a máj-, szív-, agy sebésztől, hogy magyarázza el nekünk a dolgokat, mert mi saját kezűleg meg szeretnénk valósítani azt.) Sziklaszilárdan állítom és bármikor bizonyítani tudom a gyakorlatban, hogy ezektől nem kisebb horderejű dolgokról van itt szó.

Kellő hozzáértés és szakmaszeretet birtokában, napjainkban a mezei nyúl, a fácán és a fogoly éves terítéke: legalább 150.000 mezei nyúl, az időjárástól is függően-, legalább 800.000 - 1.400.000 fácán, mintegy 250.000 szürkefogoly lenne.

A vadgazdálkodás bevételei legalább 170 - 180.000.000 €-t, (= 50 - 55 milliárd Ft), tennének ki. Ebből az összegből jól meg tudnánk fizetni a vadőröket, erdőőröket, mezőőröket, sportvadászokat és lenne pénz a vadgazdálkodásra, kiemelten: a korrekt vadföld-gazdálkodásra, vadtakarmányozásra, itatásra, sózásra, vadátjárók korrekt kiépítésére, vadvédelemre.

Tehát a mesterséges vadnevelés, a vad visszavadítása a természetbe, a vad eredményes levadászása egy komoly know-how értéket képvisel. Ebből annyit szeretnék megelőlegezni most a T. Vadásztársaknak, hogy a vaddisznós kerteket azonnali hatállyal számolják fel! (Nevetséges észjárásra vall az, hogy akkor amikor a vaddisznó populáció épp, hogy fel nem falja az embert, akkor ezt a fajt egyesek még "kertekben" is szaporítják. Van ennek még egy komoly állategészségügyi kockázata is...)

Az egyáltalán el nem hanyagolható biológiai növényvédelemről eddig még nem is szóltam!
L. még:
a szurkefogoly kincs lenne magyarországon xGeZ.doc
Életpályamodell:
eletpalyamodell
Pénzügyi lehetőségek:
ajanlatok 7Ufa!

A vadállomány reprodukciós időszaka ősszel kezdődik és tavasszal, ill. nyárelőn ér véget. Az un. "nagytermészetben", a rendkívül erős fajfenntartási ösztönnek a masszív öröklődése miatt van ez így! A szaporodásbiológiai ciklusok, évről-évre ismétlődnek. Nagyon sajnálatos tény azonban az, hogy az őszi-, téli-, tavaszi etetést, főként a nyári itatást, sózást elhanyagolják. A nagyvad télen hordja ki a vehemét, a hím egyedek növesztik agancsukat, az apróvad pedig már november-decemberben megkezdi a felkészülést, a reprodukciós időszakra. Fentiek miatt jó minőségű lucerna-, ill. réti szénával, szilázzsal, lédús- és abrak takarmányokkal, nyalósóval, tiszta ivóvízzel kell ellátnunk a vadállományunkat. Kérem értsék meg, hogy a nagyvadnak, az erdők-cserjék mentén jó állapotban lévő, bőven termő lucerna-, vöröshere-, takarmányrépa-, sárgarépa-, köles-, cirok-, szudáni-fűvel bevetett, egé
sz évben jól gondozott vadföldekre van szüksége.
Az apróvadállománynak szintén, de azzal a különbséggel, hogy a mezei nyulaknak szeptembertől áprilisig jó minőségű lucernaszénát kell adni. A fácánoknak és foglyoknak táplálékokban gazdag, nyugalmat és védelmet biztosító zavartalan búvóhelyeket kell biztosítani. A gallyazóhelyeket folyamatosan karban kell tartani. A szőrmés- és tollas ragadozóktól, a vadorzóktól, a vadat télen-nyáron, folyamatosan védeni kell!
Kérem fogadják el tőlem, hogy érdemes ebbe befektetni!
A tejelő tehenet kivéve, egyetlen más állatfaj sem képes úgy meghálálni a gondviselést, mint a vadfajok. Tapasztalatból beszélek!

Nagyon sajnálatos tény az, - főként az utóbbi évtizedekre jellemző-, hogy részben a természet adta körülmények és talán az irányítás is sok kívánnivalót hagy maga után. Ennek következményeként a magyar vadállomány, napjainkban már igen komoly minőségi- és piaci gondokkal küzd. Az apróvad állomány megfogyatkozott, míg a vaddisznó populáció robbanásszerűen feldúsult.

(Csupán abból, ha a lőttvad elkótyavetyélésének gátat szabnának, a bevétel cca. 3-4-szerese lenne a jelenleginek.)

A hazai- és a külföldi vendégvadászok fogadása, ellátása, elszállásolása, még a korábbinál is mélyebb pontra esett vissza.


E helyen is kiemelek két különlegesen fontos dolgot:
1.
Nagyon sajnálatos tényhelyzet az, hogy a sport- és hivatásos-vadászok, mezőőrök, erdőőrök, erdészek anyagi megbecsülése szinte semmit nem javult. Pedig ténylegesen Ők gondozzák a vadállományt, Ők gyarapítják, Ők
védik a vadat és a vad élőhelyét.

A vad-exportból származó több százmilliós hasznot újabb tulajdonosok teszik zsebre. Roppant "szorgalmasan!"
Korábban, - az un. rendszerváltás előtt-, a Szövosz és a Mavosz kapta meg a hasznot. A SZÖVOSZ évente 200 millió Ft-ot, a MAVOSZ 60-65 millió Ft-ot kapott a Mavadtól.

A hatalmas összegű exportbevételekből alig jutott, ill. jut valami a vadőrök-, a sportvadászok anyagi támogatására, valamint a vad élőhelyének intenzív javítására.

2.
Meg szeretném említeni a kölest és az Evodia Hupehensis-t = Mézesfát, melynek a szürkefogoly és fácánmegtartó képessége a legjobbak közt van. Sok ezernyi apró, ízletes olajos-magot terem, melyeket novembertől februárig hullat. A fa alól szinte el sem lehet zavarni a szárnyas vadfajokat! A fa 5 éves korban már dúsan terem, 18-20 éves korára hatalmas nagy fává fejlődik és cca. 80-100 évig él. Nagyon hálás és szívós fafaj, ezért telepítése a vadetetők, itatók mellé javasolt!
A köles hazánkban másodveteményként is megterem: o=kenyergabonank:_a_koles_zpWJ

A vadföldek folyamatos öntözése, ivóvíz biztosítás a vadállomány részére:
2016. május 12-én:
megjelent a Vidékfejlesztési Program (VP) öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívása - közölte a Miniszterelnökség szerdán. A tájékoztatás szerint a magyar kormány és az Európai Bizottság eredményes egyeztetésének köszönhetően, a programból a korábbi összeg többszöröse áll a magyar gazdálkodók rendelkezésére az öntözött területek növelésére.
A kiírt felhívás keretösszege 49,5 milliárd forint.

A kormány a mezőgazdasági termelés biztonsága és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében többek között a vízvisszatartást, a fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák elterjesztését támogatja a pályázatban.
Egyéni beruházás esetén 500 millió forint, kollektív esetén 1 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás
felső határa.

Lejegyezte 2016. 12.29-én:
Varga János
okl. vadgazdálkodási szakmérnök
E-mail:vargajan419@gmail.com

Ahol sok-sok nyúl él. (A nagy hóesés miatt csaknem éhen vesznek szegények)
videos/415626525484108/

A tekintély...
videos/575274372590839/

Mobil gatterfürész
videos/1074975969202931/

A hivatásos- és a sportvadász segített:
videos/1065884463445218/

Szomjas az anyuka:
doc> videos/10205148827743268/.doc

Fordult a kocka...
videos/10152367916218889/

Őserő, avagy az éhség nagy úr...
/alqudsnewspaper/videos/10153214775632984/

Hatalmas szarvasrudli
videos/866022786794528/

Rókák
videos/10206225825583102/

Medvetámadás
videos/822123197898463/

A szibériai fenevad éhesen...
videos/886965521350518

Amikor a vad biztonságban érzi magát, szinte csendéletet élnek
videos/1595741547382722


Vadászház Ausztriában... (Ötcsillagos színvonalon kell elszállásolni és étkeztetni a vadászvendégeket! Ennél jobb befektetés nem létezik...

A vadföldek egyik kulcsnövénye a köles... (Rekordtermés másodveteményként!)

Mr. Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor - Nature-lover!

Ez a vadátjáró, melynek használatát a vad megtanulja...

Ez is vadátjáró! (Baleset- és kármegelőzés.)

Vadetető Ausztriában...

Mi magyarok ilyen környezetben is tudnánk élni és dolgozni.

A megbecsülés mindenkinek jólesik! Vadászház Ausztriában... Ennél jobb befektetés nem létezik...

Ilyen és ehhez hasonló terített asztalokkal várjuk a vadászvendégeinket... (Napjainkban már a hazai vendékört sem szabad elhanyagolni!)

Ecet ízű, savanyú, ihatatlan italokkal nem szabad lejáratni magunkat!

Ilyen és ehhez hasonló terített asztalokkal várjuk a vadászvendégeinket... (Napjainkban már a hazai vendékört sem szabad elhanyagolni!)

2015.03.22-én: Mezei nyúl, (kisnyulak, export: Lepri vive, Lebende Feldhasen...)

Vadföld... (Rajszky Erzsébet képei)

Párbaj! Fácánkakasok harca a tojókért...

Az Evodia fa olajos-mag termése a letéteményese a szürkefogoly és fácán szaporodásbiológiájának...

Vadföld és a köles. Nemde?

Vaditató...

Vadpulyka kakasok... (Színezi a terítéket!) Húsa olyan finom, hogy azt páratlannak kell mondjam. Sültnek is és pörköltnek is. Ez a nem génmódosított gyönyörű állat 8-12 kg-osra is meghízik.

A jó vadföldgazdálkodás csodákra képes

A vadnak folyamatosan szüksége van tiszta ivóvízre...

Szomjas! (Pedig havas a táj...)

Szörnyű dolog a szomjúság...

Mobil esővíztároló...

Szomjazik a szegény állat...

Vadmentés...

A jó vadföldgazdálkodás csodákra képes

Etetés, itatás, sózás és aktív védelem nélkül nincs jövőjük...

Mitől boldog a vadász?

Nyáriludak. (A gondos felnőttek, az elárvult fészekaljakat szedhették össze...)

Gondoskodás a vadállományunkról... A vadászmester, a hivatásos vadászok és a sportvadászok önzetlenül etetik, itatják, sózzák, lelkiismeretesen védik a vadállományt!

A szórókat szívesen látogatja a vad!

A szívesen látott vadászvendég...

A fogolykotló kiváló anyai ösztönökkel bír! Ezt racionálisan ki lehetne aknázni a biológiai növényvédelemben is...

A jó vadföldgazdálkodás csodákra képes

Ahol a vad jól érzi magát, ott az ember is megél...

A jó vadföldgazdálkodás csodákra képes

Az üres vadetető nagyon nagy pazarlás és hanyagságra utal! Nagyon fáj látni az éhesen tengődő állatokat...

Evodia Hupehensis/Mézesfa, melynek a szürkefogoly és fácán megtartó képessége a legjobb...

Az üres vadetető-, vaditató, sózó nehezen magyarázható vétek... (Az etetőket, itatókat, sózókat takarásba kell tenni!)

Nem vadpulyka, hanem a háziasított bronzpulyka... Normális testsúlya: 6-8 kg.

Apró fekete, ízletes, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag olajos-magját novembertől-februárig hullatja... Finom csemege az apróvadnak!

Fogolycsapat...

Ahol ilyen erős kondák járják az élőhelyet, ott a vadgazdák semmi jóra nem számíthatnak...

Üres vadetető...

A kiéhezett, legyengült vad a ragadozómadarak könnyű zsákmánya lesz...

A szőrmés ragadozók nagyon kártékonyak...

A nemes vadnak vége...

A Mandarin réce tudja hol kell élnie...

Fogolypár...

Vadföld...

Szürkefogoly...

Colchicus fácánkakas és tyúk...

Vadpulyka...

Üzekedési időszak... (Ördöggyűrűk)

Követés...

Üzekedés...

A fajfenntartás ösztöne...

Őzsuta a két gidájával...

Kérem ne zavarjanak...

Szarvasok... (Avagy a kissé túláradó fajfenntartás ösztöne.)

Szarvascsalád...

A vaddisznó is dúvad... Emberre- állatra veszélyes és nagyon kártékony! Szétzúzza az apróvad állományt...

A vadászeb rókát apportíroz...

Költési időszakban különös gonddal kell védeni a fészekaljakat...

Magasles Németországban...

Solymászat...

Egy fácán fészekalj...

Mosonmagyaróváron vadkacsák mennek a pékbolt elé "reggelizni." (A zebrán kelnek át!)

Az Evodia 10-12 éves korban már hatalmas nagy termést hoz... Az etetők-, itatók-, sózók mellé telepítsék

Egy jól fejlett 30 év feletti Evodia fa... (Télen az énekesmadarak le nem szakadnak róla. A talajszintben úgy nyüzsögnek, hogy azt öröm nézni...)

Evodia Hupehensis/Mézesfa, melynek a szürkefogoly és fácán megtartó képessége a lehető legjobb... (A vaddisznót távol kell tartani!)

Egyre nehezebb ügy a vaddisznóállomány féken tartása...

A túlszaporodott vaddisznóállomány komoly veszélyeket hordoz magában... (Egy ilyen konda mindent letarol és bármely élőlényre rátámadhat...)

A vaddisznókonda minden vadfajt elzavar az etetőkről-szórókról...

Vadorzóknak ajánlva!

A vadászeb

Nálunk alig vannak medvék...

Darvak a Hortobágyon...

A vaddisznó hihetetlenül szapora vadfaj...

Kanadai ludak... (Színezik a terítéket. Az arab sejkek párnái és takarói ezeknek a tollazatából származik.)

A vadludak királynője, a méltán híres Kanadai-lúd

A vadludak királynője, a méltán híres Kanadai-lúd

Mentés...

Négy osztrák bérvadász lőtte a Mecsekben 2014. 08. 5-6-a körül...

Vadpulyka grillezés

Vadpulykasült


Naponta 1 ek. méz + 1 ek. virágpor + 2 citrom leve egy embernek. A sav-bázis egyensúly is fontos!