A víz az egyik legfontosabb lételemünk! Minden jog fenntartva! Alle Rechte vorbehalten! All rights reserved!
A méz, a virágpor, a propolisz, a fahéj és a fokhagyma népszerűsége egyre nő!

Keresés a honlaponBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

HÍREK
A 450.000. látogatóm tiszteletére
- 2017.11.07.

Vörösmarty Mihály

Szózat

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az...

továbbNem porzik!
- 2012.05.22.


A humuszban gazdag, vízzel kellőképpen ellátott talaj nem porzik!

továbbÉlelmiszer és ivóvíz
- 2012.04.12.


Földünk lakosaiból legalább egy milliárd ember éhezik, közel 1,5 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, miközben a Föld termékeinek 80 %-át, a lakosság 20 %-a élvezi...

Német-, osztrák kórházakban, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában "kezelték" a vizet, (fizikai- és kémiai szűrés, Edelstahl vezetékek, és tartályok alkalmazása), mely eljárásokat követően ugrásszerűen növekedett az egészséges emberek száma. A betegágyakon fekvők sokkal gyorsabban gyógyultak...

továbbÁrvíz- és aszálykár
- 2010.06.04.


Általában tavasszal-, vagy zöldáradáskor az árvíz- belvíz kártétele folytán szinte elúszik-, majd nyár közepén és végén kiszárad Magyarország!

Megoldási javaslat: baloldali menüsor: a VJ-XI. sz, a VJ-VII. sz. víztározók, továbbá a Balaton, Velencei tó...

továbbSzékely Himnusz
- 2013.07.20.

Csanády György (1895-1952) 1921-ben írta a költeményt, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt, Erdélyt Istenem!
Csanády György

továbbArany János
- 2007.06.19.


Bolond Istók - (1873)
második ének 7. versszak

"És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
No hát, no! Így kiált; én Uram Isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten?"

továbbPerspektíva?
- 2012.07.25.


Kínai közmondás:

Kövess egy kutyát; a szemétdombra jutsz,
kövess egy tigrist; a dzsungel ura leszel...

tovább


Ne féljen a víztől!
No fear of water!
Keine Angst vor Wasser!

Tisztelt Olvasó!

Elöljáróban kérem engedjen meg egy megjegyzést: neves tudósoknak is az a véleménye, hogy a klímaváltozás során azok az államok válnak pénzügyi nagyhatalommá, melyeknek sok vizet sikerül tartalékolniuk.

Ezt a fontos gazdálkodásfejlesztési lehetőséget eddig csak egy ember, az én példaképem: Jakab István Úr, a MAGOSZ-Elnöke volt képes felfogni…

Életpályamodell: eletpalyamodell
Pénzügyi lehetőségek: ajanlatok 7Ufa

1.sz._tablazat.doc

2._sz.__tablazat.doc


Bővebben:
A 7 államhatáron átívelő gazdasági vállalkozások:
_elelm_u0i5
Jó megoldások pénzügyi gondjaink rendezésére
o=a vj vii sz és a vj xi sz viztarozó wo9z
Budapest Fővárosnak és térségének intenzív fejlesztései:
fejlesztesei_9qVn
Sárbogárd és a Dél-Dunántúl intenzív fejlesztései:
a=ausztriaingatlan&o=sarbogard__es_a_del_dunantul_fejlesztesei
Debrecen Város és térségének intenzív fejlesztései:
fejleszte_mgBE
Nyíregyháza Város és térségének fejlesztései:
fejlesztesei_a08y
Pécs Város és térségének intenzív fejlesztései:
fejlesztesei_LLP8
Hódmezővásárhely nagyváros lesz:
a=ausztriaingatlan&o=hodmezovasarhely_nagyvarossa_lesz____1DEY
Körmend Város intenzív fejlesztése:
a=ausztriaingatlan&o=kormend_varos_intenziv:fejlesztése____BXyK
Püspökladány intenzív fejlesztése:
a=ausztriaingatlan&o=puspokladany_es_tersege_intenziv_fejlesztese
Kiskunfélegyháza és térségének intenzív fejlesztései:
kiskunfelegyhaza
Budapest porszennyezésének aktív csökkentése:
porszennyezese_2009_sqvS
Balaton, Velencei tó:
o=a_zseni_5XbY
Martin Schulz az EU Elnöke:
o=martin_schulz_president_bei_eu_parlament_____YM18
A köles másodveteményként is megterem Magyarországon:
o=kenyergabonank:_a_koles_zpWJ
Csapadékvíz, forrásvíz:
a=ausztriaingatlan&o=esovizhasznositas_felsofokon_AMmL

Hazánkban a felszántott, elmunkált és bevetett földeknek egy igen jelentős része, az aszálykárok miatt szinte semmit nem terem.

Évente több tíz milliárdos károk keletkeznek, melyet az adófizetők pénzéből igyekeznek rendezgetni. Elsősorban azok járnak jól, akik közel ülnek a tűzhöz. Eme sajnálatos gyakorlat miatt családok tíz-, inkább százezrei mennek tönkre a mai vidék-Magyarországon.

Mindeközben az utóbbi 96 év során, éves átlagban, - tehát egy naptári évre vetítve-, legalább 6-6,4 milliárd köbméter kiváló minőségű, (könnyen megmenthető és jól hasznosítható), édesvizet engedtek le, - hasznosítás nélkül-, a Balatonból, a Rábából, a Drávából, ill. más forrásvidékeinkből a Dunába és a Tiszába.

Közismert tény, hogy a Duna és a Tisza túlfolyik a magyar államhatáron! (Tehát a Duna és a Tisza elhagyja hazánkat, miközben egy hatalmas értéket képviselő-, mint már említettem; cca. 6-6,4 milliárd m³ édesvíz mennyiség, - hasznosítás nélkül-, kifolyik az országból. Pedig ennek egy igen jelentős részét meg lehetne menteni és azt öntözésre, hajózásra, turizmusfejlesztésre, elektromos áram termelésre, stb. lehetne hasznosítani! L: Ausztria, ahol az egy főre jutó GDP 4x nagyobb, mint Magyarországon.

Amikor jön az árvíz és pusztítanak a belvizek, - a felületes és helytelen vízgazdálkodás miatt-, ezek a károk szinte lepusztítják országunkat. Megismétlem; mindeközben a hazánkba befolyó víztömegnek egy igen jelentős hányada, hasznosítás nélkül hagyja el Magyarországot.

Az ENSZ/FAO Magyarországot felvette a veszélyeztetett ivóvíz ellátású államok listájára, (Európában egyedüli országként!), mivel hazánk a felszíni vizeinek a 93-95 % - át külföldről kapja.

Szlovákia 1992-ben, 42 fkm hosszúságban átterelte a Dunát a saját országába. Azóta a Duna eredeti vízmennyiségének mindössze a 20-40 %- át kapjuk meg.

Több nemzetközi szerződés is rögzíti, hogy Szlovákia köteles a korábbi vízmennyiségnek legalább a 80 %-át átengedni Magyarországra. Ezen szerződések tartalmára Szlovákia fittyet hány és nyárelőtől őszig alig 20-25 %-át, télen mintegy 40-45 %-át adja csak át a korábbi vízhozamnak.

Mindezek ellenére, Magyarországnak, - nagyon sajnálatos módon-, mind a mai napig nincs katasztrófa ivóvízkészlete!
Már 2011- nyárvégén, ill. őszén bekövetkezett az a súlyos csapás, amely hazánkat az elpazarolt vízkészleteink miatt sújtja. Augusztusban nem volt számottevő csapadék!

2012. március- és 2013. július hónapokban pl. alig esett eső! Ennek következményeként elsősorban a városok-falvak-, erdőségek- és a termőföldek talaja porzik, a lakókörzetek levegője szinte elviselhetetlenné vált. (Megjegyzem, hogy 2012. május 22-23-án, főként a D-i megyékben kiadós esőzések voltak. Ezek azonban nem képesek pótolni, az évek óta folyamatosan halmozódó csapadékhiányt! Ezért előbb-, vagy utóbb öntöznünk kell a termőtalajainkat. Legjobb lenne: mielőbb.)

El szeretném mondani azt is, hogy az elmúlt 96 évben, a Balatonból éves átlagban legalább 355 millió m³/ év édesvizet hasznosítás nélkül leeresztettek a Dunába! Továbbá a Vértes-Gerecse D-i lejtőiről származó legalább 950 millió m³/év, (csapadékosabb években ennél is sokkal több!), mennyiségű forrás- és csapadékvíz készletünket szintén elpazaroltuk, azt mindmáig, hasznosítás nélkül leeresztik a Dunába.

A hatalmas mennyiségű friss és egészséges csapadékvizet szállító Rába folyó vízhozamát, - alig hasznosítva-, gondolkodás nélkül leeresztik a Dunába… Pedig a Rábán–, a VJ- I. és II. sz. víztározón át-, a Zala folyó racionális felbővítésével Szentgotthárdtól – Zalaegerszegig, személy- és teherszállító hajók és 600 tonnás kis-uszályok közlekedhetnének.
A Zala folyót Zalaegerszegtől – Keszthelyig sürgősen hajózhatóvá kellene tenni! Ezzel ez a roppant nagyméretű- és igen fontos térség, valamint a Balaton és környéke bekapcsolódhatna a DMR 3.300 – 3.500 fkm-es folyamhajózási szakaszába.

Egy racionális fejlesztéssel a VJ-I. sz. és a VJ-II. sz. víztározókról, - a Rába folyón -, hajókkal is elérhető lenne Körmend, Vasvár, Sárvár, Répcelak, Szombathely, Csorna, továbbá Győr Megyei Város is. Megemlítem azt is, hogy racionális vízgazdálkodással meg lehetne menteni a Mecsekről alázúduló hatalmas vízkészleteinket, miközben Pécs Várost és térségét hajóval is el lehetne érni.

Nyíregyháza és térsége, Debrecen és térsége 6-8 éven belül hajóval is elérhető lenne. A hajózó útvonalak mentén, jelentős méretű öntözőtelepeket lehetne kiépíteni! Ezek birtokában fel tudnánk venni a versenyt a holland-, német-, osztrák-, francia-, svájci-, valamint a dán gazdákkal. Hozzájuk hasonló intenzív, öntözéses, kertszerű gazdálkodást lehetne megvalósítani hazánkban is.

Az csupán az egyik hatalmas mértékű kár, hogy ennek a (viszonylag könnyen megmenthető és racionálisan hasznosítható!) több milliárd m³/év kiváló minőségű édesvízkészletünknek az elpazarolt éves értéke legalább 6.000-6.400 milliárd Ft/év.

Még ettől a hatalmas nagyságrendű kiesésénél is nagyobb azonban az a károkozás, - amely az (el)sivatagosodás miatt-, veszélyezteti Magyarországot.

Amennyiben a vízügyi lobbi, - elsősorban kényelmi-, ill. féltékenységi szempontok miatt-, nem gáncsolta volna el javaslataimat, - már 2005 - től kezdődően-, évente legalább 800 millió m³ kiváló minőségű forrás- és csapadékvizet tudtunk volna kiöntözni Magyarországon. Sőt napjainkban már ettől is sokkal többet!

(Lakókörzeteinkre és a termőföldjeinkre.) Ennek áldásos hatását, bizonyára nem kell ecseteljem. Messze nem itt tartanánk! Megjegyzem, hogy pl. az utóbb említett 800 millió m³/év vízmennyiség legalább +2 millió tonna/év malmi búza, vagy I. o. szemeskukorica termelésére lenne elegendő!

A korrekt talajerő utánpótlásról most alig szólok, mivel az egy különlegesen nagy témakör. Teljes fejezetet érdemelne! E helyen csupán annyit, hogy a termőtalajok humuszpótlása azért is fontos, mert a talajban milliárd számban élő mikrobákat és rekuperáló szervezeteket folyamatosan táplálni kell. (Víz + szervesanyag + oxigén= laza szerkezetű, gondosan megművelt talaj, melyben sok az oxigén!) A talajban élő mikrobák és a rekuperáló szervezetek készítik elő, - a növények gyökérzete által felvehető állapotba hozzák -, a tápanyagokat, azaz a kultúrnövények napi betevő falatjait.

Így működik (működne), a termőtalajok természetes tápláléklánca.

A műtrágya csupán a növényt táplálja, viszont a humifikációt nem segíti, hanem gátolja! A műtrágya a talajban élő hasznos mikrobáknak és rekuperáló szervezeteknek egy igen jelentős részét kiéhezteti, a kilúgozás folytán azok éhen pusztulnak.

Tehát tartósan szünetel, vagy meg is szűnik, az évezredek óta természetes módon működő tápláléklánc! Jelentős mennyiségű istállótrágya adagolás és kellő mennyiségű víz kilocsolása nélkül, a termőtalajok életlehetősége erősen beszűkül, a talajkapillárisok elzáródnak, a kultúrnövények silány termést hoznak, vagy kipusztulnak.

A feladat tehát adott; egységnyi területre vetítve, annyi haszonállatot kell tartanunk, - elsősorban kérődzőket-, mint tart pl. Hollandia, Dánia, Anglia, Németország, Ausztria, Franciaország. Termőtalajainkat 3-4 évente legalább 40 tonna/hektár érett istállótrágyával kellene gazdagítanunk, továbbá jól kellene gazdálkodnunk a csapadékvíz készleteinkkel is!

Elképesztő állapot az, hogy hazánk lakosságának egy igen jelentős része, elégeti-, vagy a szemétbe dobja a drága pénzt érő humuszalapanyagokat. (L: tarlóégetések, a lenyírt fű kidobása, a zöldségnövények pucolásából-, vagy a fák- és szőlőkultúrák nyeséséből származó termékek szemétbe dobása, elégetése.)

Bárcsak tudnák az emberek, hogy milyen szenzációs mennyiségű és minőségű szervesanyagot pótolhatnánk a fentiekből, valamint a déligyümölcsök-, a burgonya és a tojások héjának összegyűjtéséből; ezeknek a termőtalajainkba történő visszajuttatásából. A romlásnak indult almának, burgonyának, egyéb gyümölcsöknek és a természetes ásványi anyagokban dúsgazdag tojáshéjnak nem a szemétben, hanem a komposztban lenne a helye!

Mindezek megbecsüléséből évente legalább 1,8 – 2,0 millió tonna kiváló tápértékű humuszra tehetnénk szert. Ez azt jelenti, hogy 20 tonna/hektáros humuszadagokkal számolva; évente legalább 100.000 hektár termőföldnek nyújthatnánk elsősegélyt.

A háborítatlan természetben ezer évente 1 cm vastagságú humuszréteg képződik. Az ezer évet nem én találtam ki, hanem egy friss keletű tudományos értekezésben olvastam!
Azt viszont saját tapasztalatomból tudom, hogy a humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj nem porzik, sőt ha takarónövényt is vetnek a földbe, (Kolontár és Devecser?!), a növénytakaró megkétszerezi ezt a pozitív hatást.


Messze nem lenne ennyire súlyos a porszennyezés és a termőtalajok kiszáradása sem hazánkban… Egyes illetékesek nem nagyon akarják megérteni azt, hogy elsősorban a belvíz- és a krónikus vízhiány teszi tönkre hazánkat, a magyar emberek egészségét. Pedig a vízhiányt nem lenne túl nehéz kiküszöbölni!

Az emberi szervezet működése nagyban hasonlít a növényi- és az állati szervezet funkcionálásához! Abban feltétlenül, hogy a normális élethez egészséges, tiszta ivóvízre van szükségünk. Kérem gondoljon bele a T. Olvasó, hogy mennyit szenvednek az emberek, a növényeink és állataink a vízhiánytól, a szomjúságtól. Az emberek többsége, kellemes hőmérsékletű vizet, sört, bort, fröccsöt, stb. iszik a nyári melegben, ill. szinte bármikor. Ám növényeink és állataink (pláne zárt tartású rendszerben!) rettenetes kínlódások közepette vészelik át, avagy nem is vészelik át a vízhiányt. (L: pl. vadon élő állatok, melyeknek a gondos ivóvízellátásukról gyakran megfeledkeznek!)

Kérem próbálja ki Ön is!

Gyűjtse össze és tárolja a tetőről aláfolyó csapadékot, vagy a kert végében csörgedező forrásvizet. Azzal rendszeresen locsolgassa kedvenc gyümölcsfáit, szőlőtőkéit, vagy a zöldséges ágyásokat. Meglátja mekkora nagy lehetőségek rejlenek ebben a kis befektetésben is.

Amennyiben a fáinkról, növényeinkről, háziállatainkról úgy gondoskodnánk, mint önmagunkról, azok megmutatnák nekünk, hogy nem csak a hollandok és a dánok képesek kiugróan nagy terméseredményekre és kiváló minőségű termékek termelésére...

Szerzői jogvédelem:

A www.ausztriaingatlan.shp.hu honlap, - a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1. § (1) bekezdése értelmében-, szerzői műnek minősül, így annak minden részlete szerzői jogi védelem alatt áll. A tv. 16. § (1) bekezdése alapján tilos a www.ausztriaingatlan.shp.hu honlapon található szöveges és egyéb megoldások, ill. a számítógépi programalkotások engedély nélküli felhasználása.
Azzal, hogy belép a www.ausztriaingatlan.shp.hu honlapnak valamely weboldalára, elfogadja az alábbi feltételeket, még abban az esetben is, ha nem regisztrált felhasználó:
A www.ausztriaingatlan.shp.hu honlapon található tartalom Varga János kizárólagos szellemi tulajdona. A honlap tulajdonosa fenntart minden-, a weboldalak bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával, vagy terjesztésével kapcsolatos-, jogot. A weblapokhoz tartozó oldalak tartalmát és kialakítását nemzetközi és magyar törvények védik!
A honlapomon található információk felhasználása azonban lehetséges, amennyiben ezt a kívánságát Ön, előzetesen kérelmezi a: vargajan419@gmail.com e-mail címen.
Írásbeli hozzájárulásomat követően, Önnek minden idézet-, ill. egyébirányú hasznosítás során, - félreérthetetlen, világos megfogalmazással-, eredeti szerzőként megjelölve!, hivatkoznia kell az www.ausztriaingatlan.shp.hu honlapra! A honlapomról pontatlanul-, vagy a szövegkörnyezetéből kiragadott idézetekért, ill. adatokért a fenti honlap tulajdonosa felelősséget nem vállal.
Mindezeken túl, a jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. Varga János a honlap tulajdonosa bárkivel szemben követelheti a jogsértés azonnali abbahagyását, valamint felmerült költségeinek-, vagy kárának megtérítését! Az öröklésre vonatkozó jogfolytonosságnak a lányom és a fiam a kedvezményezettei!

Lejegyezte:
Varga János
okl. agrármérnök
E-mail: vargajan419@gmail.com

AquaTeam – Deutschland

Wasser ist Leben und es schafft Wachstum ohne Grenzen! Das Weltklima verändert sich und die Naturressource Wasser wird zu einem immer wertvolleren Bestandteil in allen Bereichen des Lebens. Gerade die Landwirtschaft, welche über 70% des weltweiten Wasserverbrauchs einnimmt, ist von zentraler wasserwirtschaftlicher Bedeutung. Wasser entscheidet nicht nur über Erfolg oder Misserfolg im Betriebsergebnis unserer Generation, sondern auch langfristig über das Aus- und Einkommen unserer Kinder.
Wir bieten schlüsselfertige, innovative Bewässerungsanlagen für landwirtschaftliche Kulturen, im Gewächshausbereich sowie im Gartenlandschaftsbau.

Water is life and it creates growth without limits! The world climate is changing and the natural resource water is becoming an increasingly valuable part in all areas of life. Especially in agriculture, which over 70% of the world s water taking is of central economic importance. Water not only decides the success or failure in operations of our generation, but also about the long-term education and incomes of our children.
We offer turnkey, innovative irrigation equipment for agricultural crops in the open field, greenhouse and in the landscaping garden area.Esővízhasznosítás Hollandiában...

Ő az én nagy példaképem, aki annyit tett a magyar parasztságért, mint egyetlen más ember sem!

Prince Charles believes Transylvania holds the key for saving the planet

Mi magyarok, ilyen környezetben is tudnánk élni és dolgozni...

Az emberi szervezetnek 70 % -a, a gyerekekének 80 %-a, az emberi agynak 94 %-a víz...

Ő az én nagy példaképem, aki annyit tett a magyar parasztságért, mint egyetlen más ember sem!

A tavaszi vetéseket öntözni kell, miközben az őszi tározó öntözést sem szabad elhanyagolni...

Ő az én nagy példaképem, aki annyit tett a magyar parasztságért, mint egyetlen más ember sem!

Szomjas volt...

Polderek Hollandiában... Egyemberként hajt fejet előttük a világ! (150-250 évvel ezelőtt kezdték: elvették a tengertől- és termőfölddé varázsolták...)

Polderek Hollandiában... Egyemberként hajt fejet előttük a világ! (150-250 évvel ezelőtt kezdték: elveszik a tengertől a területet és termőfölddé varázsolják...)

Polderek Hollandiában... Egyemberként hajt fejet előttük a világ! (150-250 évvel ezelőtt kezdték: elveszik a tengertől a területet és termőfölddé varázsolják...)

Korszerű talajművelés, fizikai erőfesztítések nélkül

Igyunk tiszta egészséges vizet

A víz-, a gabona- és a köles Magyarország egyik aranytartaléka lehetne... (L: baloldali menűsor.)

Racionális vízgazdálkodással Magyarországon legalább 22 millió tonna gabonát lehetne termelni és 2,5-3-szor több haszonállatot lehetne tartani...

80 év vízeresztései a Balatonból

Öntözés az USA-ban...

Búzatábla öntözése Hollandiában...

Öntözés az USA-ban...

Öntözés az USA-ban

Vízgazdálkodás Hollandiában...

Törökországban 555 víztározó van és még legalább 210-et építenek. A török vezetés szerint a víztározók sok új munkahelyet és jó megélhetést biztosítanak...

Lenne ésszerű megoldás

A feltöltött esővíztartály ott áll a tábla végén...

A víz az alapja mindennek!

Állóvizeink, sőt egyes patakok, vízfolyások, folyók is kiszáradhatnak...

Sokszor kevés a víz a Balatonban azért, mert meggondolatlanul leersztik a vizet a Dunába. Legalább 95 éve tudjuk ezt...

Az ember sem terhelhető a végletekig...

Vízszükségletünk...

Kiszárad a talaj...

Az éhinség az aszállyal kezdődik

Kár volt vetni...

Ivóvízhiány; emberek-, állatok-, növények pusztulnak el... Milyen legelő az, amelyiken egyetlen fa sincs? Hűvösölő?

Nem lesz aratás...

Boldogság és szeretet...

Öntözéses gazdálkodás Hollandiában

Szép és üde...

Víz- és borszűrés

Együtt békességben

Árvízi pusztítások

Árvíz

Aszály és erdőtüzek

Ivóvízre várnak...

Legalább 40 évre veti vissza az embereket...

A Temze gátja védi Londont a tengeráramlásoktól...

Erdőtűz, melyet szinte lehetetlen eloltani...

Árvíz...

Minden odavész

Edelstahl ivóvíztartály

Egy ilyen nagy teljesítményű anyakocából egy egész család meggazdagodhat...


Naponta 1 ek. méz + 1 ek. virágpor + 2 citrom leve egy embernek. A sav-bázis egyensúly is fontos!