A víz az egyik legfontosabb lételemünk! Minden jog fenntartva! Alle Rechte vorbehalten! All rights reserved!
A méz, a virágpor, a propolisz, a fahéj és a fokhagyma népszerűsége egyre nő!

Keresés a honlapon


HÍREK
A 430.000 látogatóm tiszteletére
- 2017.08.23.

Vörösmarty Mihály

Szózat

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az...

továbbNem porzik!
- 2012.05.22.


A humuszban gazdag, vízzel kellőképpen ellátott talaj nem porzik!

továbbÉlelmiszer és ivóvíz
- 2012.04.12.


Földünk lakosaiból legalább egy milliárd ember éhezik, közel 1,5 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, miközben a Föld termékeinek 80 %-át, a lakosság 20 %-a élvezi...

Német-, osztrák kórházakban, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában "kezelték" a vizet, (fizikai- és kémiai szűrés, Edelstahl vezetékek, és tartályok alkalmazása), mely eljárásokat követően ugrásszerűen növekedett az egészséges emberek száma. A betegágyakon fekvők sokkal gyorsabban gyógyultak...

továbbÁrvíz- és aszálykár
- 2010.06.04.


Általában tavasszal-, vagy zöldáradáskor az árvíz- belvíz kártétele folytán szinte elúszik-, majd nyár közepén és végén kiszárad Magyarország!

Megoldási javaslat: baloldali menüsor: a VJ-XI. sz, a VJ-VII. sz. víztározók, továbbá a Balaton, Velencei tó...

továbbSzékely Himnusz
- 2013.07.20.

Csanády György (1895-1952) 1921-ben írta a költeményt, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt, Erdélyt Istenem!
Csanády György

továbbArany János
- 2007.06.19.


Bolond Istók - (1873)
második ének 7. versszak

"És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
No hát, no! Így kiált; én Uram Isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten?"

továbbPerspektíva?
- 2012.07.25.


Kínai közmondás:

Kövess egy kutyát; a szemétdombra jutsz,
kövess egy tigrist; a dzsungel ura leszel...

tovább

(Motto: a jót soha sem késő elkezdeni.)

A világhírű Borszéki Gyógyvíz szinte minden betegséget kikúrál, meggyógyít.

Tisztelt Olvasó!

Tudjuk már, hogy mit kellene ennünk és innunk, mégsem tesszük azt. Magyarországon szív- és érrendszeri betegségekben: 54 %, daganatos betegségekben: 27 %, emésztőszervi betegségekben: 8 %, légzőszervi betegségekben: 4 % az elhalálozási arányszám. Senki ne gondolja azt, hogy a gyógyszergyárak pénzéhsége valamelyest is csökkent. Éppen ellenkezőleg, lassan már a hadiipari teljesítményeket is maga alá gyűri. Ezzel az a gond, hogy a természetes táplálékok és italok fogyasztása, (ismertsége!), egyre inkább visszaszorul.

Ilyés Zsolt írása:

"Az első leírások jóval később születtek, mint maguk a regék és a szájhagyomány, amely ősidők óta ismerte a vizek gyógyító erejét. Írásos dokumentumok 1590-es évekből már leírják, hogy az Erdélyi fejedelem, Báthory Zsigmond, orvosa javallatára tölgyfa hordókban szállítatta a borszéki gyógyvizet köszvénye kezelésére. A víz egészségre gyakorolt jótékony hatásának híre hamar elterjedt és agyagkorsókban kezdik szállítani a vizet nemcsak Erdélybe, hanem Moldvába és Magyarországra is. Az első üvegpalackokat 1806-ban gyártják, és ezekben kezdik világszerte szállítani. A több Világkiállításon részt vett Borszéki víz számos aranyérmet gyűjtött be, viszont legnagyobb megtiszteltetése a Ferencz József császár által elnevezett: Ásványvizek Királynője cím.

Természetesen Borszék városa és a forrásai is ki lettek téve a történelmi események és rendszerek nehézségeinek, de mai napig a világ minden tájára eljut innen a borvíz (Arab Emirátusok, Ausztrália, Amerika, és Európa legtöbb országa) – mondja büszkén a Borvíz Múzeum lelkes turistavezetője.

A Kossuth Forrás vize ivókúraként 1870 óta gyógyítja a pajzsmirigy betegségben, cukorbetegségben, savhiányos gyomorbetegségben, epebántalmakban szenvedőket és mai napig a városka leglátogatottabb forrásai közé tartozik.
A kút természettani jellemzésében így írnak: „A víz nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, íze csípős, de nem fanyar. Hosszú állás után rozsdás üledéket képez az üvegben. Hőfoka nyáron változatlanul 6-7 fok.”
A László Forrás vizét az I-es és II.-es stádiumban lévő magasvérnyomású betegek, bél és vesebántalmakban szenvedők élvezhetik.
A Lázár forrás szénsavas, kalciumbikarbonátos, magnéziumos, nátriumos vize székrekedéses, vastagbélhurutos, anyagcsere betegségben szenvedők, de főleg gyulladásos májbetegségek társ és utókezeléseként alkalmas.
Ha már a borvízforrásoknál járunk ne kerülje el figyelmünket az új mofetta, amely a az Ősforrás helyén kialakított szénsavas száraz kigőzölgés. Az ajánlott kezelési idő 1o-15 perc és szívbetegségek, érszűkület ízületi bántalmak esetén javallott.
Mivel bőven kényeztettük testünket jó ásványvízzel, eljött az idő hogy kívülről is megmártózzunk a gyógyvízben. Az Ó-sáros fürdő 2012-ben nyitotta meg kapuit és az eredeti borvizes fürdőház látványvilágát megőrizve ajánlja hideg és melegvízes borvízfürdőit illetve a szauna és masszázs lehetőségét.
Így lett teljes a Borszéken eltöltött nap és bízom benne, hogy ez a fenyőerdővel körülvett Tündérkert meg tudja őrizni, kincseit és értékeit."

Bővebben:
csevice forrasokmUl.doc1907-ben így mentek a forráshoz

Hazánkban évente 131.600 ember hal meg. A természetes fogyás 40.000 felett van. Ezzel negatív listavezetők vagyunk az UE-28 - ak között.

A Remény Szálló 1894-ben

A borvízgyár 1928-ban

Szomszédainktól nem csupán az államhatárok-, hanem a kisstílű, koncepciószegény emberek is elválasztanak bennünket.

A Borszéki Gyógyvíz

Az elrománosítás előtt, jobbra a magyar fényképész-, balra a magyar fodrász villája

A világbajnok-, sok-sok aranyérmet begyűjtő Borszéki Gyógyvíz

Szomszédainktól nem csupán az államhatárok-, hanem a kisstílű, koncepciószegény emberek is elválasztanak bennünket.

1,5 literes Borszeki-gyógyvíz

Szállás-étterem

Hotel Borsec

Az 1900-as évek elején, Borszék közelében ejtette el...


Naponta 1 ek. méz + 1 ek. virágpor + 2 citrom leve egy embernek. A sav-bázis egyensúly is fontos!