A víz az egyik legfontosabb lételemünk! Minden jog fenntartva! Alle Rechte vorbehalten! All rights reserved!
A méz, a virágpor, a propolisz, a fahéj és a fokhagyma népszerűsége egyre nő!

Keresés a honlaponBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

HÍREK
A 450.000. látogatóm tiszteletére
- 2017.11.07.

Vörösmarty Mihály

Szózat

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az...

továbbNem porzik!
- 2012.05.22.


A humuszban gazdag, vízzel kellőképpen ellátott talaj nem porzik!

továbbÉlelmiszer és ivóvíz
- 2012.04.12.


Földünk lakosaiból legalább egy milliárd ember éhezik, közel 1,5 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, miközben a Föld termékeinek 80 %-át, a lakosság 20 %-a élvezi...

Német-, osztrák kórházakban, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában "kezelték" a vizet, (fizikai- és kémiai szűrés, Edelstahl vezetékek, és tartályok alkalmazása), mely eljárásokat követően ugrásszerűen növekedett az egészséges emberek száma. A betegágyakon fekvők sokkal gyorsabban gyógyultak...

továbbÁrvíz- és aszálykár
- 2010.06.04.


Általában tavasszal-, vagy zöldáradáskor az árvíz- belvíz kártétele folytán szinte elúszik-, majd nyár közepén és végén kiszárad Magyarország!

Megoldási javaslat: baloldali menüsor: a VJ-XI. sz, a VJ-VII. sz. víztározók, továbbá a Balaton, Velencei tó...

továbbSzékely Himnusz
- 2013.07.20.

Csanády György (1895-1952) 1921-ben írta a költeményt, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
göröngyös úton sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
ne hagyd elveszni Erdélyt, Erdélyt Istenem!
Csanády György

továbbArany János
- 2007.06.19.


Bolond Istók - (1873)
második ének 7. versszak

"És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
No hát, no! Így kiált; én Uram Isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten?"

továbbPerspektíva?
- 2012.07.25.


Kínai közmondás:

Kövess egy kutyát; a szemétdombra jutsz,
kövess egy tigrist; a dzsungel ura leszel...

tovább


Tisztelt Olvasó!

Talán nem sokan tudják, hogy hány mikroállatka él vidáman az általunk kristálytisztának nevezett ivó- és fürdővízben. Arra gondoltam, hogy néhány sort írok ezekről. Kérem engedje meg a T. Olvasó, hogy ezt a rövid kis olvasmányt elsősorban azoknak ajánljam elolvasásra, akik egyrészről: nem hiszik el, hogy tiszta, egészséges ivóvíz nélkül az ember képes lenne élni,
másrészről: azoknak, akik közelebbről ismerik a biológia nem mindennapi furcsaságait. Akik nem félnek annak sokszínűségétől. (Nem félni-, inkább csak tartani kell attól, amit alig ismerünk.)

Elöljáróban vegyük a Medveállatkákat, melyek alig 0,5 - 1,5 mm nagyságúak, ám egyedszámuk, - az édes- és sós vizekben, sőt környezetünkben mindenhol-, roppant nagy. Ezek a parányi élőlények 100-120 éven át; víz és táplálék nélkül is képesek élni! Amikor újból vízhez jutnak mindenféle megrázkódtatás nélkül folytatják élettevékenységüket. Kibírják a -270 C fokos hideget és semmi bajuk, ha +150 C fokra felmelegítik őket. Hihetetlen ellenállóságot mutatnak a mérgezésekkel- és a sugárzásokkal szemben. is Felbocsájtották már ezeket az állatkákat az Ürbe is. Az űrszonda 10 napon át 270 km magasságban keringett! Földetérésüket követően a Maedveállatkáknak 68 %-a életre kelt. (Bővebben: lentebb!)

Egy liter tiszta, - korlátozás nélkül iható-, édesvízben akár 25.000 Medveállatka is élhet.

Rövid idézet a Wikipédiából: "világszerte előfordulnak, a Himalája 6000 m-es csúcsai fölött, a tengerek 4000 m-nél is mélyebb területein éppúgy megtalálhatók, mint a sarkvidékeken vagy az Egyenlítő környékén. Leggyakoribb életterük a zuzmók és mohák alkotta életközösségek, de a világ bármely pontján fellelhetők, így homokdűnékben, mocsarakban, gleccserekben, kőfalakon, háztetőkön, óceáni üledékekben, hőforrásokban, radioaktív hőforrásokban, forró kénforrásokban, jég alatt, tengerparton, tengerben, édesvízben, ahol akár elérhetik a 25 000 állat/liter sűrűséget is.
Testfelépítés: hengeres, zömök testüket a fej és 4 törzsszelvény alkotja. A szelvényekhez 1-1 pár csonkláb tartozik, ezek végén 4-8 karom ül. A testüket borító kutikula kitint, mukopoliszacharidokat, fehérjéket és lipideket tartalmaz. Lehet sima felületű vagy mintázott, víz hatására könnyen megduzzad. Időről időre levedlik régi kutikulájukat, ilyenkor a szájukban található styleteket (állkapcsi mészszurony) és a lábaik végén ülő karmokat is elveszítik. A styleteket a nyálmirigy, a karmokat karommirigyek pótolják minden vedlés után. Izomzatuk egysejtű izomszálakból, idegrendszerük egy hátoldali agydúcból és az ehhez csatlakozó hasdúcláncból áll. Az első három pár lábukat járásra, az utolsó párt kapaszkodásra használják. Keringési és légző szervrendszerük nincs. Pseudocoel testüregüket színtelen folyadék tölti ki. Kiválasztásuk Malpighi-edényekkel történik.
Táplálkozásuk: többnyire növényi nedveket szívogatnak, de előfordulnak köztük baktériumokat zsákmányolók, paraziták és egyéb ragadozók is. A Milnesium tardigradum például ragadozó. Vannak, amelyek korhadékevők, vagy olyanok, amelyek más medveállatkákkal táplálkoznak. Minden szerves anyag táplálék a számukra. A szájnyílásból kilökhető styletekkel szúrják föl a sejteket, ezek nedveit izmos garatjukkal szívják ki.[2] A szuronyok valószínűleg az első szelvények karmaiból fejlődtek ki az evolúció során.
Szaporodásuk: a fajok többsége váltivarú, megtermékenyítésük belső, fejlődésük közvetlen (lárvaalak nincs). Sokuknál még nem találtak hím egyedet, ezek a fajok szűznemzéssel, (önmegtermékenyítés) szaporodnak. 1-30 petét rakhatnak, amelyek 0,05 mm átmérőjűek. Sok faj a saját levedlett kültakarójába rakja a petéit, de vannak olyanok, melyek egyenként rakják le különböző növényekre. A mohákon élő fajok petéi fogazottak, ez megakadályozza, hogy az esővíz lesodorja őket.

A Medveállatkák „hihetetlen túlélők, a Föld legellenálló képesebb élőlényei. Tökéletesen alkalmazkodtak minden környezettípushoz. Kedvezőtlen körülmények között cisztát (védőburok) képezhetnek, vagy a kriptobiózis állapotába kerülhetnek.
Cisztaképzésnél a vízvesztés miatt kisebbé vált állat testéről a kutikula leválik, és tokot képez a test körül. Eközben a bőr köré vastag, új kutikula képződik. Ebben az állapotban nem viselik el a magas hőmérsékletet, viszont akár egy évig is kibírhatják táplálék nélkül.
Kriptobiózis során testüket viasszal vonják be, lábaikat behúzzák, és hordó alakot vesznek fel. Anyagcseréjük ilyenkor a normálisnak kevesebb, mint 0,01%-ára, oxigénigényük 6 századrészére, testük térfogata pedig 50%-ára csökken. Nedvességtartalmuknak 99%-át is elveszíthetik. Mivel szinte teljesen ki vannak száradva, így szervezetükben nem tudnak megtelepedni a vírusok, baktériumok és a különböző szövetkárosító gombák, mivel ezek csak nedves környezetben képesek életben maradni. Ebben az állapotban nagy mennyiségű trehalózt tartalmaznak. Ez egy olyan cukor, amely a kiszáradást tűrő állatokra jellemző. A trehalózra azért van szükség, mert helyettesíti a sejtmembránokban a vízmolekulákat. A medveállatkák életműködései felfüggesztődnek.

Ebben a formában akár 100 évig is életben maradhatnak élelem és víz nélkül. Ha újra nedvesség éri őket, néhány percen vagy néhány órán belül újra aktívvá válnak. Egy múzeum gyűjteményéhez tartozó kiszáradt mohából előkerülő medveállatkát 120 éves tetszhalottság után sikerült feléleszteni.[4]

Hőmérséklet: a medveállatkák kibírják a fagyást. A fagyás azért veszélyes, mert a testben lévő vízmolekulák kikristályosodnak, és a hegyes jégkristályok szétroncsolják a szerveket. De a medveállatkák testében olyan fehérjék vannak, amelyek felgyorsítják a fagyás folyamatát. Így a lassan képződő hegyes jégkristályok helyett sok apró kristály keletkezik, melyek már nem képesek szétroncsolni a sejteket.
A medveállatkákkal nagyon sok kísérletet végeztek, hogy megfigyeljék ellenállóképességüket. 100°C-os levegőn 6 óráig is kibírják, 151°C-os forró levegőn néhány percig. 20 hónapig életben maradnak -200°C-ra lefagyasztva, és néhány percig kibírják -272 °C-on, amely megközelíti az abszolút nulla fokot.[5] Folyékony nitrogénben (-196°C), és folyékony héliumban (-270°C) sem pusztulnak el. Elviselik, ha 15 perc alatt -190°C-ról +151°C-ra melegítik őket. Túlélik a forrásban lévő vízben, és a forrásban lévő alkoholban való fürdetést.[6]
Sugárzás: Raul M. May, a Párizsi Egyetem dolgozója mutatta be, hogy az állat egyes példányai túlélték az 570 000 rad röntgensugárzást.[7] (Az emberi szervezet 500 rad sugárzás hatására halálos sérüléseket szenved.) Túlélik a földi ultraibolya sugárzás 1000-szeresét, a gamma-sugárzást, és a rendkívül erős elektromágneses sugárzást is. Túlélik az elektronmikroszkópos elektronbombázást is.
Nyomás: rendkívül jól bírják a nagyon magas és a nagyon alacsony nyomást. A földi légköri nyomás 300-szorosát, a tenger legmélyebb pontján lévő nyomás 6-szorosát képesek elviselni. Vákuumban, vagyis légüres térben, teljes oxigénhiányban 7 hónapig is életben maradnak.
Világűr: 2007. szeptemberében az Európai Űrhivatal a svéd Kristianstadti Egyetem vezetésével Kazahsztánból két fajhoz tartozó medveállatkát, a Richtersius coronifer-t és a Milnesium tardigradum-ot lőtte fel a világűrbe az orosz Foton M3-as űrszondán. A medveállatkák a kriptobiózis állapotában voltak. Az űrszonda 270 km magasan keringett a Föld körül 10 napig. Amikor visszajött, a kutatók vízbe helyezték a medveállatkákat, hogy feléledjenek. 68%-uk túlélte a szabad világűrbe való kibocsátást bármiféle védőfelszerelés nélkül, és utána még szaporodtak is.[8][9] A világűrben egyszerre kellett elviselniük a -270°C-ot, a légüres teret, a teljes oxigénhiányt, a kozmikus sugárzást, és a földi ultraibolya sugárzás 1000-szeresét. Az ultraibolya sugárzás sterilitást okoz, a DNS-t erősen roncsolja, de a medveállatkák még ennek ellenére is képesek voltak szaporodni. Valószínű, hogy ki tudják javítani a saját DNS-ük
et ért károsodást. A kísérlet előtt eddig csak bizonyos baktériumokról tudták, hogy életben maradnak a világűrben, de most kiderült, hogy bonyolultabb szervezet is képes erre. Egy másik kísérlet alkalmával először 8 napon át vákuumban tartották őket, utána 3 napig szobahőmérsékleten héliumgázban, majd néhány órára lefagyasztották őket -272°C-ra. Feléledtek, amikor újra szobahőmérsékletre kerültek.[10]
Mérgező anyagok: Ellenállnak mérgező gázoknak: metil-bromidnak[11], szén-dioxidnak, hidrogén-szulfidnak[12] is. Túlélik a savakban, oldószerekben való fürdetést.[13]
Irodalom:
1.
Wikipédia
2.
Jump up ELTE TTK Biológiai Intézet - Bevezetés az állattanba: A medveállatkák törzse (Szatmári Zsuzsanna)”

A víz elszíneződését okozó „vízvirágzás” általában jól jelzi egy-egy élőhely természetes ökológiai egyensúlyának felborulását. A vízvirágzás közvetlenül is káros lehet az emberre: a kékmoszatokkal szennyezett ivóvíz gyomorrontást, a túl sok kékalgát tartalmazó tavakban való fürdőzés pedig fül- és bőrgyulladást okozhat. Éppen ezért ezeket a jelenségeket idődről időre ellenőrzik. Az előre jelezhetőség miatt egyes tavaknak rendszeresen ellenőrzik az algaindexeit. (A növényi bioneuszton elszaporodása nagyon jellemző és szabad szemmel is jól látható jelenség.)"

Kérem engedjen meg nekem a T. Olvasó egy kis kitérőt is. Kihangsúlyozom azonban, hogy az ide beszúrt történetek is a vízről szólnak:
- az alábbi fejlesztések évente legalább 80-90.000, - apáról fiúra szálló, a nemzetközi nagytőke kénye-kedvétől függetleníthető-, új munkahelyet teremtenek Magyarországon. Kalkulációim szerint, ezek a projektek, (2016 tavaszi kezdéssel!), 2022-re öneltartóvá válnának, 2023/2024-ben cca. nettó 105-110 milliárd Euró/év bevételt realizálhatunk.

Bővebben:
Budapest Fővárosnak és térségének intenzív fejlesztései:
fejlesztesei_9qVn
Debrecen Város és térségének intenzív fejlesztései:
fejleszte_mgBE
Sárbogárd és a Dél-Dunántúl intenzív fejlesztése:
a=ausztriaingatlan&o=sarbogard__es_a_del_dunantul_fejlesztesei
Hódmezővásárhely és környékének fejlesztése:
hodmezovasarhely nagyvarossa lesz_IDEY
Balaton, Velencei tó:
o=a_zseni_5XbY
Martin Schulz az EU Elnöke:
o=martin_schulz_president_bei_eu_parlament_____YM18
Csapadékvíz, forrásvíz:
a=ausztriaingatlan&o=esovizhasznositas_felsofokon_AMmL
Budapest pormentesítése:
a=ausztriaingatlan&o=budapest_porszennyezese_2009_sqvS

Medveállatkák az ivóvízben...

A meveállatka (felnagyított kép)

Medveállatka (felnagyítva)

Medveállatka (felnagyítva)

A Balaton élővilágának változása...

Fonalas kékmoszatok

Ostoros moszat...

A hal is csúcsragadozó...

Itt élnek a producensek...

Zöldmoszat spirális kloroplasztisszal...

A Kandicsrák az egyik leggyakoribb faj...

A Kerekesféreg cca. 150 mikron nagyságú...

Kovamoszatok (felnagyított kép)

Barázdásmoszat...

Az emberiségnek tiszta ivó- és fürdővízre van szüksége...

Az emberi szervezetnek tiszta ivóvízre van szüksége: 30 ml/testsúly kg./nap

Heltai J.: Az élet szép! Tenéked magyarázzam?l

Mindent tegyünk meg gyermekeinkért!

A dzsungelorvos, a Nóbel díjas Albert Sweitzer, aki orgonakoncertekkel gyűjtött az afrikai éhezők és betegek számára...

Az emberiségnek tiszta ivó- és fürdővízre van szüksége...

Fontos a víz a focipályákon is

Ételosztás Budapesten 2013. 12. 23-án...

Ételosztás Budapesten 2013. 12. 24-én...

Prof. Szent-Györgyi Albert Nobeldíjas nagy tudósunk... "A természet hatalmas, az ember parányi"...

Az ember sem terhelhető a végletekig...

Budapest porszennyezése a homokhátságok felől... (Avagy mit érdemelne cca. 1,8 - 2,3 millió ember?)

A termálfürdők vízminősége...

A gyömölcsök-, zöldségfélék víztartalma a legértékesebb víz: kondenzvíznek hívják...

A hó is nagyon fontos csapadékvíz! Sajnos elfolyik a Dunába és a Tiszába... Ez a két nagy folyó elhagyja Hazánkat!

Az ember élete attól függ, hogy mivel kezelték a termőtalajokat, ill. a növényeket...

A víz, - annak fogyasztása-, mindennel összefügg! A növényzet öntözése nem csak azért fontos, hogy kivédjük az aszálykárokat, hanem azért is, mert a növényi termékek elsősorban az ember számára készülnek. Haszonállataink is fogyasztják azokat a növényeket melyeket mi megtermeltünk...


Naponta 1 ek. méz + 1 ek. virágpor + 2 citrom leve egy embernek. A sav-bázis egyensúly is fontos!